Beagle soorten

Beagles zijn een van de populairste hondenrassen en soorten in Nederland omdat ze uitstekende gezinshuisdieren zijn. Ze zijn vriendelijk voor volwassenen en kinderen en zijn speels en zachtaardig. Hoewel zwart, tan en wit de meest herkenbare kleurencombinatie lijken te zijn, kunnen ze in een hele reeks kleuren voorkomen. Dus, zijn er verschillende soorten Beagles? Hoe zit het met Puggles en Poogles?

Beagle soorten – Geschiedenis

Als je nieuwsgierig bent naar waar de soort naam Beagle vandaan komt, experts zijn er niet helemaal zeker van. Het zou kunnen komen van het Gaelische baeg, wat klein betekent. Of het zou zelfs kunnen zijn omdat dat het geluid is dat hoorns maken tijdens de jacht: een bugling-geluid. Er is een reden waarom Beagles zo populair zijn. Door hun compacte formaat, kunnen Beagles jagers te voet leiden. De mensen hoeven niet op paarden te rijden om de honden bij te houden. Dit is een echt voordeel voor hen die zich geen hele stal vol paarden kunnen veroorloven om te voeden en te onderhouden. Beagle-achtige honden waren er al voordat de Romeinse legioenen in Engeland arriveerden in 55 v. Chr. Tegen de jaren 1500, waren Beagle soorten wijdverspreid in heel Engeland als jachthonden te voet voor de jacht op hazen.

beagle soorten

Beagle soort 

De ‘gewone’ soort Beagle is 13-15 centimeter en staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen. Ze werden gefokt om jachthonden te zijn, en de witte punt op hun staart werd in hen gefokt zodat de jager hun hond kon zien als ze liepen in gebieden met slecht zicht. Ze hebben geen constant hoog energieniveau, maar hebben toch verrassend veel beweging nodig. Vooral omdat ze dol zijn op eten en vatbaar zijn voor zwaarlijvigheid. Deze beagle soorten zijn trouw en beminnelijk en zijn uitstekende pups om in een familie thuis te verwelkomen.

Pocket Beagles soort 

Misschien heb je ook wel eens gehoord van een Pocket Beagle soort en dit type Beagle is technisch gezien niet erkend als een aparte variëteit. Dit komt omdat een pocket Beagle kleiner is dan 13 centimeter bij de schouder. In de tijd van Koningin Elizabeth I zijn er verhalen dat zij een Beagle had die klein genoeg was om in haar zadeltassen of zakken te passen tijdens de jacht. Deze soort werd bekend als pocket Beagles, maar in de moderne tijd zijn ze gewoon een kleinere versie van het ene Beagle ras erkend. 

Puggles, Poogles, en Peagles

Hoewel ze geen officieel Beagle ras of soort zijn, zijn er ook Beagle mixen waarbij een raszuivere Beagle en een ander raszuiver hondenras worden gecombineerd om een hybride pup te vormen. De Poogle is een mix-hond die het resultaat is van een kruising tussen Beagle en Poedel. Het zijn kleine honden met een gezicht dat lijkt op dat van hun poedelouders. Ze hebben golvend haar, ronde ogen, en flaporen. Wit, grijs, bruin, zwart en tan zijn hun gebruikelijke kleuren. Ze zijn vriendelijk, extravert en intelligent. Deze eigenschappen maken hen tot goede familiehuisdieren. Wil je alles weten over de verschillende beagle soorten of over het opvoeden en verzorgen van de Beagle? Lees dan het  Beagle handboek meer informatie!

Beagle geheimen

Beagle handboek downloaden